Hälsa med Djur

Hälsobefrämjande samspel
Den evidensbaserade forskningen står enad, allt pekar på att djur har goda hälsofrämjande effekter för människan, både direkt och indirekt.

HÄLSA MED DJUR


Drömmen om att ha sin alldeles egna fyrbenta kompis och familjemedlem är ouppnåelig för många människor av olika orsaker. Kanske förekommer allergi, brist på tid, hinder i boendeformen och så vidare som gör det omöjligt att ha ett sällskapsdjur. Kanske finns en historik av att ha varit hemmasittande under en period och då kan steget att komma ut i livet kännas lättare med hjälp av samspel med djur. Vidare kan utbrändhet och depression vara svårt att komma ur på egen hand. Hos oss kan djur bli en parallell del i en längre medicinsk behandling. Den evidensbaserade forskningen står enad, allt pekar på att djur har goda hälsofrämjande effekter för människan, både direkt och indirekt. Den direkta effekten uppstår till stor del av den speciella karaktären av den ickeverbala kommunikationen, men även vid positiv beröring. Vid beröringen stimuleras stressreduktion, omvårdande beteende gynnas, utveckling av tillit ökar samt att det har en ångestdämpande effekt och mycket mer. Djurs reaktioner är spontana och uppfattas som ärliga i terapeutiska situationer. Den indirekta effekten finns i djurens motiverande roll, via den livsstil som umgänget med djur för med sig samt främjande av generell psykisk hälsa.

Det här projektet vänder sig människor som mår bra av djur, men som inte har möjlighet att ha ett eget djur. På Lära med Djur har vi marsvin, kaniner, hundar och hästar som gärna tar emot vänner eller som hälsar på. Här är djuret en förmedlande länk mellan pedagog och den enskilde.


Hos oss finns behörig lärare, legitimerad logoped, pedagoger samt specialistkompetens inom häst, hund och djur. Tillsammans formar vi en individuell genomförandeplan där den enskildes personliga mål är i fokus. Planen kan stå i hästunderstödd terapi, skogsaktivitet med hund, mys i smådjurshuset eller annan typ av kvalitetstid. Tiden kan utföras i samspel med redan aktiverad habilitering, psykolog, vårdinstans, socialtjänst mm. Hälsa med Djur verkar även mobilt och kan ta sig till de flesta önskade destinationer och hälsa på.


Hälsa Med Djur är öppet för alla och kräver inget godkännande från annan instans.


Projektledare: Karin Strandberg

Antal träffar: Individuellt anpassat upplägg.
Pris: Vid förfrågan.


Varmt välkommen med din intresseanmälan till info@larameddjur.se